Planter til salgs
Kjøp koniferer og stauder rett fra oss

Conifera planteskole
er en liten planteskole som hovedsaklig produserer koniferer (nåletrær), vi har også interesse for vedlikeholdsvennlige planter og staudene vi fører er det.
Hos oss får du kortreiste planter.

Bord1

Conifera Planteskole

Epost: post@conifera.no
Mobil: 906 85434

Besøksadresse:
Kråkstadv 89, Ski (kart)

Postsadresse:
Postboks 72, 1401 Ski

Klipping av nåletrær

oversatt av Frøydis Hardeng, Conifera planteskole


Nettstedet til American Conifer Society har en god beskrivelse av hvordan man skal beskjære nåletrær, den er på engelsk (Pruning conifers) og kan finnes på www.conifersociety.org, under Introduction to conifers. Med tillatelse fra ACS kommer oversettelsen her:

Den naturlige vekst hos et nåletre (stort eller lite) er en stor del av dets sjarm. Når feil plante velges eller rett plante vanskjøttes, kan sjarmen bli borte ettersom treet vokser ut av plassen sin. Her må man velge mellom å beskjære, flytte eller ta vekk, ofte er det enklest å fjerne treet og plante nytt. Noen nåletrær kan beskjæres hardt, andre tåler det ikke. Oftest vil en hard beskjæring ødelegge treets naturlige sjarme selv om noen vil komme seg med tiden.

Barlind og hemlokk er lettest å kontrollere med beskjæring

Begge har rikelig med knopper på gammel og ny ved, knoppene utvikler seg til skudd når greina over knoppen skjæres. Fordi de tåler sterk skjæring uten å ta skade kan de brukes til hekk. Nålene tåler noe skygge, vokser godt i midten av treet og tillater skjæring. Beskjæring om våren, rett før den nye veksten begynner, gjør at det 'nyklipte' utseende dekkes fort over av de nye skuddene.

Gran, edelgran og douglasgran er også lette å stelle

Disse har synlige knopper langs siste års vekst, noen har til og med knopper langs forrige års vekst. Her er det lett å holde størrelsen nede ved å skjære tilbake til en knopp. For å få treet til å få en bestemt form skal det klippes eller skjæres mens årets skudd er myke. Disse trærnes nåler tåler noe skygge, så beskjæring produserer tette trær.

Vær forsiktig med furu

Når furu beskjæres må man være oppmerksom på at de mangler knopper langs stamme og greiner. Knopper dannes bare på siste års skudd i mai/juni, så dette er tiden furu skal beskjæres. Myke nye årsskudd kan klippes eller knipes før nålene er helt utvokst, nye knopper utvikles fra nålefestene nedenfor. Denne beskjæring gir tette og kompakte trær. Resten av året må furu beskjæres med forsiktighet - ellers kan treet miste formen.

Einer og sypress er vanskeligst å vedlikeholde i en bestemt størrelse

Her er knoppene tilstede hvor det er grønne nåler, en grein som skjæres tilbake til naken kvist vil ikke danne nytt bladverk. Om du klipper en av disse trærne, gjør det med forsiktighet om våren mens treet er i god vekst. Det nakne, brune indre av planta forteller at nålene tåler lite skygge. Disse plantene har et tynt skall av av grønt bladverk som omgir en sone av bladløs stamme og greiner. Vær forsiktig med å åpne 'skallet' når du beskjærer, det etterlater et brunt hull - det kan ta mange år før såret gror sammen igjen.

Copyright © American Conifer Society 2001 All rights reserved


==> Tilbake til toppen